auto maximo

Autósportról mindenféle.

Utolsó kommentek

Linkblog

Szerzők

Cosworth Engineering

2007.09.09. 20:35 | amax | Szólj hozzá!

2004. szeptember 21.
http://www.grandprix.com/

A motorépítő céget 1959-ben Mike Costin (COS) és Keith Duckworth (WORTH) alapította a Ford Motor Company támogatásával, és a hatvanas évekre már elismerésre méltó eredményeket értek el a versenymotorgyártásban.

Mindközül a leghíresebb motorjuk a háromliteres DFV volt, amely 1967 júniusában rögtön megnyerte első futamát, a Holland Nagydíjat, majd később további 154-et. A motor még 1982-ben is versenyben volt a Formula 1-ben, míg egyéb változatai – mint a DFX és a DFY – a világ más sorozataiban voltak sikeresek. (Ezek mellett a Cosworth 1968-ban megépítette a kiemelkedően sikeres BDA-t, amely még mindig használatos a klubversenyeken.)

Ezután a – northamptoni St. James Mills Road-i központjukban készített – turbófeltöltéses Ford V6 Formula 1 motorral folytatták sikereiket.

Az 1970-as évek végén a Cosworth az UEI része lett, 1980-ban pedig a Carlton Communications vásárolta fel immár az UEI egységeként. 1990 márciusában a szervezet a Vickers PLC kezébe került.

A Vickers-korszak kezdetben nem volt kimondottan sikeres, de Chris Woodmark 1993-ban induló dinamikus irányítása alatt az agresszívebb hozzáállás meghozta gyümölcsét: Michael Schumacher és a Benetton 1994-es világbajnoki győzelmet aratott. A Benetton ezután a Renault-val szerződött, a Ford pedig viszontagságos időket élt át a Sauber csapattal. 1996 végén az új Stewart Grand Prix csapattal kerültek kapcsolatba és egy új V10-es motort építettek.

A Stewart-Ford program nem aratott nagy sikert és a Vickers is kisebb hangsúlyt fektetett a Cosworth cégre, amely így eladásra került. 1998-ban a Volkswagen leányvállalata, az AUDI AG vásárolta meg, egy másik Vickers részleggel, a Rolls Royce Motor Cars-szal együtt. Az év végén a német vállalat a Ford Motor Company-nak adta el a Cosworth Racinget, amely azóta a Ford cég Premier Performance részlegeként működik, motorokkal látva el a Jaguar Racing és egyéb csapatokat.

2004 őszén a Ford eladásra kínálja a Cosworth csoportot, és a Jaguar csapatot is kivonja a Formula 1-ből.

http://www.cosworth.com/
http://www.fordracing.net/

Címkék: csapat

A bejegyzés trackback címe:

https://amax.blog.hu/api/trackback/id/tr10161273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása