auto maximo

Autósportról mindenféle.

Utolsó kommentek

Linkblog

Szerzők

Monacó-i Nagydíj, Monte-carlo, 1984. június 3.

2007.09.09. 19:58 | amax | Szólj hozzá!

2004. augusztus 19.
http://www.grandprix.com/

Az 1984-es Monacó-i Nagydíj talán nem tartozik a klasszikus futamok közé, de mindenesetre megmutatta a Formula 1 új nemzedékének tehetségét. A korábbi versenyekhez képes az egyetlen jelentősebb változás volt a mezőnyben: bátyja, Teo helyett Corrado Fabi ült a kettes számú Brabham–BMW-ben.

Az időmérő futamok után a világbajnoki pontversenyt vezető Alain Prost (McLaren–TAG) állt az első rajthelyen, mellette Nigel Mansell (Lotus–Renault), mögöttük a két Ferrari (René Arnoux és Michele Alboreto), majd a két Renault (Derek Warwick és Patrick Tambay). Őket az első tízben Andrea de Cesaris (Ligier–Renault), Niki Lauda (McLaren–TAG), Nelson Piquet (Brabham–BMW) és Keke Rosberg (Williams–Honda) követte. Az időmérő edzésen Martin Brundle (Tyrrell–Cosworth) hatalmasat bukott a Tabac kanyarban. Brundle-t ez megviselte, de nem sérült meg.

A verseny napján lezúduló sűrű eső olyan rossz körülményeket teremtett, hogy a rajtot 45 perccel el kellett halasztani. Ami után aztán a két Renault már az első kanyarban összeütközött és kiállt (Tambay lábát törte). A mezőnyt Prost vezette, nyomában Mansell. Lauda nagyszerű rajtott vett a nyolcadik helyről, a 6. körre már megelőzte a két Ferrarit is és a harmadik helyen állt.

Rajongói örömére Mansell a 11. körben átvette a vezetést, de alig öt körrel később ütközött és kiállt. Az első két hely így a McLareneké lett. A figyelemre méltó Ayrton Senna (Toleman–Hart, ezen a futamon először Michelin gumikon) ekkorra már a harmadik. A tizenharmadik helyről indult, de utat tört a mezőnyben.

A 19. körben Senna megelőzte Laudát, és a második helyen körözve Prostot kezdte üldözni, aki fél perccel vezetett előtte. Öt körrel később Lauda ütközött a Kaszinó-téren és kiállt a versenyből. Miközben Senna Prostot hajtotta a figyelem Stefan Bellofra (Tyrrell–Cosworth) terelődött, aki a rajtrács utolsó helyéről indulva már a negyedik helyen állt. Szenzációs teljesítmény. A 27. körben Bellof megelőzte Arnoux Ferrariját, így megszerezte a harmadik helyet és Senna nyomába eredt. Ahogy Senna közeledett Prosthoz, Bellof úgy zárkózott fel kettőjükre.

Mígnem a 31. körben megállították a versenyt. Prost helyeselt, Senna dühöngött, Bellof csalódott volt. Az ember csak ábrándozhat, hogy még mi történhetett volna, ha nem mutatják be a piros zászlót.

Arnoux lett a negyedik, Rosberg az ötödik és Elio de Angelis a hatodik.

EREDMÉNY
1 Alain Prost, McLaren–TAG Porsche, 1 ó 1 p 7,740 mp
2 Ayrton Senna, Toleman–Hart, + 7,446 mp hátrány
– Stefan Bellof, Tyrrell–Cosworth, kizárva *
3 Rene Arnoux, Ferrari, + 29,077 mp h.
4 Keke Rosberg, Williams–Honda, + 35,246 mp h.
5 Elio de Angelis, Lotus–Renault, + 44,439 mp h.
6 Michele Alboreto, Ferrari, 1 kör h.
7 Piercarlo Ghinzani, Osella–Alfa Romeo, 1 k.h.
8 Jacques Laffite, Williams–Honda, 1 k.h.
nem ért célba:
Riccardo Patrese, Alfa Romeo, kormánymű hiba
Niki Lauda, McLaren–TAG Porsche, kicsúszás
Manfred Winkelhock, ATS–BMW, kicsúszás
Nigel Mansell, Lotus–Renault, baleset
Nelson Piquet, Brabham–BMW, elektromos hiba
Francois Hesnault, Ligier–Renault, elektromos hiba
Corrado Fabi, Brabham–BMW, elektromos hiba
Johnny Cecotto, Toleman–Hart, kicsúszás
Andrea de Cesaris, Ligier–Renault, baleset
Derek Warwick, Renault, baleset
Patrick Tambay, Renault, baleset

* Az év során később a Tyrrell csapatot szabálytalan autó miatt kizárták a pontversenyből, és törölték minden eredményüket.

http://www.acm.mc/
http://www.formula1.com/
http://www.ddavid.com/formula1/index.htm/

Címkék: riport

A bejegyzés trackback címe:

https://amax.blog.hu/api/trackback/id/tr45161231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása