auto maximo

Autósportról mindenféle.

Utolsó kommentek

Linkblog

Szerzők

Gilles Villeneuve (1950-1982)

2007.09.09. 20:50 | amax | Szólj hozzá!

2003. szeptember
F1 Racing

Ha elhangzik a név: Villeneuve, a legtöbben az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve-re gondolnak. A család története azonban messzebbre nyúlik a Forma–1 múltjában.

Jacques édesapja 1966-ban kezdett versenyezni egy házi készítésű hómobillal. (Kanadában a hómobilversenyek nagy népszerűségnek örvendnek.)

1973-ban indult először a kanadai Formula Ford sorozatban, tíz futamból hetet megnyert, egyben a bajnokságot is. A Forma–1 figyelmét az 1976-ban rendezett Trois Rivières-i városi versenyen mutatott teljesítményével keltette fel, ahol (bár Formula Atlantic futam volt) indult a korszak két neves F–1 sztárja is: James Hunt és Alan Jones. Gilles mindkettőjük fölött diadalmaskodva nyert. Hunt, látva a fiatal kanadai tehetségét, Angliába visszatérve felhívta rá Teddy Mayer (akkori McLaren-főnök) figyelmét. Mayer a következő évben lehetőséget is adott Gilles-nek egy futam erejéig. Villeneuve teljesítménye Enzo Ferrarit is megragadta, aki az évad utolsó két futamára már őt nevezte a világbajnokként visszavonult Niki Lauda helyére.

1978 volt az első teljes éve a F–1-ben, és bár az év negyedik futamán, Long Beachben már vezetett az élen, győzni először hazájában sikerült a később róla elnevezett Notre-Dame-szigeti pályán, Montréalban. 18 ponttal a kilencedik helyen fejezte be az idényt.

[Gilles Villeneuve]

1979-ben Jody Scheckter csapattársaként három győzelmet aratott (Kyalami, Long Beach, Watkins Glen). Csapatutasítás miatt nem győzhetett Monzában. Scheckter mögött másodikként végzett a pontversenyben 47 ponttal.

1980-ban és 1981-ben egy rendkívül versenyképtelen Ferrari volánjánál a bajnokságban tizedik és hetedik helyen végez. 1982-ben az első futamok sikertelensége után San Marinóban már a győzelemért hajtott, úgy tűnt, végre elérhető a világbajnoki cím. Aztán Zolderben, a Belga Nagydíj időmérő edzésén összeütközött Jochen Mass lassuló Marchával, Ferrarija a levegőbe repült és orral csapódott az aszfaltra. A biztonsági övek kiszakadtak, Gilles kiesett az autójából és nyakát törte. Temetésén Jody Scheckter mondott beszédet, a Villeneuve család F–1-es világbajnoki címét pedig fia szerezte meg 15 évvel később.

http://www.gilles.villeneuve.com/
http://www.ddavid.com/formula1/

Címkék: versenyző

A bejegyzés trackback címe:

https://amax.blog.hu/api/trackback/id/tr68161292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása